Artikels

Een tijdperk van intelligentie

27-01-2021 -

Van 2010 tot 2030

We leven in een tijd van overvloed aan technologische innovaties. Wanneer we kijken naar de voorbije 10 jaar, hebben we de kans gekregen om mee in de startblokken te staan van technologie die we nog nooit eerder gezien hadden.

Zo bracht de periode tussen 2010 en 2020 een aantal van de meest verbazingwekkende technologische ontwikkelingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande innovaties:

In 2012 was er bv in België ook de commerciële lancering van de 4G. Vanaf dan kreeg iedereen een gebruikservaring gelijkaardig aan die van een vaste internetverbinding thuis of op kantoor. Dit veroorzaakte dan weer een enorme groei de afgelopen 10 jaar in technieken zoals: deepfakes, smart devices, zelfrijdende auto’s, cryptocurrencies, 2FA, 4G/5G en image recognition.

Het vorige decenium was dan ook al technologisch verrassend, adembenemend en waanzinnig handig maar soms ook ronduit eng met zelfs maatschappelijke verschuivingen tot gevolg. Toch raakten veel van deze ontwikkelingen zo snel ingeburgerd in ons dagelijks leven dat ze vaak relatief onopgemerkt bleven en de impact ervan haast bijna vergeten werd.

De volgende 10 jaar

In het volgende decennium verwachten we een nog snellere en impactvollere vooruitgang; over een periode van tien jaar maar liefst 32 keer sneller.

Dit betekent enerzijds een fascinerende innovatie in technologie, maar anderzijds ook een sterke verandering in de maatschappij en onze manier van leven. De komende 10 jaar zullen immers de jaren zijn van AI, machine learning en robotica. De implementatie hiervan kan verschillende effecten teweegbrengen, gaande van een vervangings-effect, tot productiviteits-efffect en/of zelfs expansie-effect (Zie ook waardevol werkloos van Geert Janssens).

AI

Artificiele Inteligentie is vandaag de dag al niet meer weg te denken uit onze wereld en zal zich ook de komende 10 jaar nog sterk ontwikkelen.

Wetenschappers, onderzoekers en technici - de da Vinci's en Einsteins van onze tijd - werken aan het oplossen van 's werelds belangrijkste wetenschappelijke, industriële en Big Data-uitdagingen met behulp van AI en HPC (high-performance computing).

Online zoekopdrachten, betalingen, social media en app-gebruik laten allemaal een uitgebreid digitaal spoor achter en creëren gigabytes aan data voor elke gebruiker. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie-algoritmen worden deze grote datasets gebruikt om  zoekopdrachten in zoekmachines te optimaliseren, advertenties te richten op individuen of realtime informatie te voorzien. Naarmate de gegevens steeds overvloediger werden, is AI blijven leren en zijn de mogelijkheden enkel maar de hoogte in gegaan.

Bedrijven zoals Aruba leveren bv veilige edge-to-cloud-oplossingen die gebruik maken van AI en machine learning om dingen eenvoudiger, sneller en meer geautomatiseerd te maken.  

Zo is het nieuwe normaal een hybride werkplek waarbij werknemers, personeel en studenten naadloos van thuis naar kantoor of campus kunnen werken. Waar mensen zich ook bevinden, het netwerk zal de basis vormen voor veilige, performante connectiviteit. Maar ze gaan ook verder. In het kader van “social distancing” kan door de ingebouwde netwerkintelligentie de impact van COVID zo klein mogelijk gehouden worden.  Algoritmes brengen immers de dichtheid in kaart, tekenen veilige plattegronden om de werkposten optimaal en veilig te plaatsen en kunnen contacten gemakkelijker traceren.

Robovision gebruikt ook AI in al zijn sterkte om nieuwe inzichten te halen uit enorme datasets, zowel op locatie als in de cloud. Ze maken hierbij gebruik van de hyper technologische NVIDIA Ampere-architectuur, ontworpen voor het tijdperk van elastisch computergebruik. Van spraakherkenning en aanbevelingssystemen tot medische beeldvorming en verbeterd supply chain management, ze gebruiken de AI-technologie om de nodige rekenkracht, tools en algoritmen te leveren die ondernemingen nodig hebben om hun doelstellingen te bereiken.

Machine learning

Machine learning is de volgende stap na AI waarbij systemen leren van voorbije ervaringen en beschikbare data. Zo kunnen ze nog betere beslissingen en voorspellingen maken.

Een voorbeeld van machine learning is de cybersecurity software van Darktrace. Die is op basis van Het Cyber AI platform ontwikkeld door wiskundigen en machine learning-specialisten van de Universiteit van Cambridge. Het platform maakt gebruikt van geavanceerde AI algoritmes om cyber-aanvallen in real-time te detecteren en te stoppen en dit zelfs zonder zich te baseren op historische aanvallen. Andere security tools zijn van nature reactief en vertrouwen op een menselijk team terwijl de AI van Darktrace een unieke en proactieve benadering van beveiliging hanteert.

En toch staan we momenteel nog altijd maar aan het begin van de ware machine learning revolutie. Het blijft dus reikhalzend uitkijken naar wat de toekomst zal brengen.

Robotica

Door de innovaties en vooruitgang op het vlak van AI en machine learning zien we ook in het domein van robotica nieuwe interessante toepassingen de kop op steken.

Terwijl het segment van de autofabricage op dit moment nog de grootste eindmarkt voor robots blijft, kunnen ook andere sectoren zoals de gezondheidszorg en de horeca vaker profiteren van slimmere, bekwamere robots. Deze robots kunnen bijvoorbeeld een operatie uitvoeren, patiënten controleren, voedsel koken en rondbrengen of artikelen afleveren bij hotelkamers.

In de landbouw zien we ook nu al een door robots aangedreven revolutie plaatsvinden met o.a. automatische besproeiing, monitoring en oogst. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere oogstopbrengst en dus lagere kosten. Verwacht wordt ook dat de wereldwijde voorraad industriële robots tegen 2030, 20 miljoen zal bedragen.

(Artificiele) Intelligentie en alle bijkomende mogelijkheden en technologiën vermengen zich meer en meer met onze dagelijkse wereld en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat zou dit voor jou kunnen betekenen? Kom meer te weten over de voordelen die dit voor jouw organisatie kan opleveren tijdens de 10e ICT-inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021.

Schrijf je hier in

Deel deze pagina

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu