Artikels

Modernisering van IT: klassieke drieledige aanpak of hyper geconvergeerde infrastructuur? 

15-12-2022 -

Wanneer bedrijven hun IT-infrastructuur moeten moderniseren, hebben ze daarvoor in principe twee opties. Ofwel kiezen zij voor de klassieke 3-tier benadering ofwel voor een Hyper Converged Infrastructure (HCI). Ontdek de voor- en nadelen van beide benaderingen. 

Dit artikel is een vertaling. Lees het originele verhaal (enkel beschikbaar in Duits) hier.  

Kent u dit? Het onderhoud of de ondersteuning van oude IT-systemen loopt ten einde en het datacenter moet gemoderniseerd worden. Dit is het ideaal moment om de IT-omgeving aan te passen aan de huidige omstandigheden en te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst. Maar welke aanpak kiest u dan best? 

De drieledige aanpak 

In de klassieke structuur van een IT-infrastructuur zijn de drie tiers, compute, storage en netwerk, onafhankelijk. De onderdelen kunnen van verschillende fabrikanten, en zelfs generaties, afkomstig zijn. De compute tier kan zowel gevirtualiseerde als fysieke workloads draaien. Deze kunnen voorkomen in Oracle-databases, grotere HANA-systemen of zelfs legacysystemen. 

De voordelen 

Omdat systemen van verschillende fabrikanten en ook generaties op alle drie de niveaus kunnen worden gebruikt, is er een hoge mate van flexibiliteit en individualiteit voor klanten. Zij kunnen op elke tier de componenten gebruiken die het meest aan hun bedrijfseisen voldoen. Bovendien kunnen fysieke en virtuele workloads worden gecombineerd. Erg handing wanneer bedrijven nog legacysystemen in gebruik hebben. 

De nadelen 

De grote mate van flexibiliteit gaat echter gepaard met één groot nadeel: de administratieve rompslomp. Die kan aanzienlijk zijn, aangezien de IT-afdeling elk onderdeel afzonderlijk moet beheren. Dit neemt veel middelen in beslag en vraagt een brede knowhow. Een gecentraliseerd beheer van storage, compute en netwerk is met deze aanpak niet haalbaar. 

De Hyper Converged Infrastructure 

Een Hyper Converged Infrastructure combineert de drie tiers met een software-centrische architectuur in één systeem. Alle niveaus zijn daarenboven schaalbaar. Bovendien beschikken HCI-oplossingen meestal over geïntegreerde beheer- en automatiseringsfuncties. 

De voordelen 

Aangezien alle drie tiers op elkaar zijn afgestemd, is het beheer veel eenvoudiger. IT-afdelingen kunnen de HCI-omgeving als 1 geheel beheren, in plaats van elk afzonderlijk. De omgeving kan ook gemakkelijk worden geschaald en bedrijven krijgen toegang tot gebruiksvriendelijke automatiseringsfuncties. 

De nadelen 

Het nadeel van een uniform systeem is dat er een zekere flexibiliteit verloren gaat. Er zijn beperkingen als het gaat om de systeemsoftware van de Hyper Converged Infrastructure. Zo is het onmogelijk hypervisors van verschillende fabrikanten te combineren. Ook kunnen bedrijven in de meeste gevallen enkel gevirtualiseerde workloads in kaart brengen en geen fysieke. 

Welke benadering is juist voor jouw bedrijf? 

Hoe weet u nu welke benadering zinvoller is voor uw organisatie? Dat doet u door rekening te houden met criteria zoals het soort werkbelasting, de behoefte aan opslagcapaciteit en de beheerskosten. Als bedrijven de kosten voor administratie, beheer en patching van de IT-systemen optellen, zal de conclusie snel volgen dat een Hyper Converged Infrastructure de voorkeur draagt. Maar draait u nog fysieke workloads, dan kunt u moeilijk om de 3-tier benadering heen. 

Daarom hebben beide benaderingen dus nog steeds hun bestaansrecht. Voor kleinere bedrijven en middelgrote ondernemingen, die doorgaans slechts enkele IT-specialisten in dienst hebben, is een Hyper Converged Infrastructure meestal interessant door de hoge mate van automatisering. Voor grotere ondernemingen daarentegen zal eerder een drieledige aanpak worden overwogen. Dergelijke bedrijven hebben een groot aantal IT-specialisten, zodat zij kunnen profiteren van de grote flexibiliteit en individualiteit. 

Duidelijkheid met de juiste partner 

Laat u ondersteunen in uw keuze en geniet van het gemak van het VITO-raamcontract. Dell Technologies, één van de partners in het VITO-raamcontract, heeft alles in huis voor zowel 3-tier als HCI. Zo zijn er de PowerEdge-servers of de PowerStore voor de 3-tier benadering, en de VxRail-oplossing voor HCI, die een kant en klare ervaring biedt. 

Meer informatie over de oplossingen van Dell Technologies in het VITO-raamcontract op het gebied van IT-infrastructuur vindt u hier

Deel deze pagina

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu