Artikels

NxtPort: een mooi voorbeeld van deeleconomie bij de Haven van Antwerpen

19-12-2018 -

 

Dankzij het digitale dataplatform NxtPort wordt de Antwerpse haven een aantrekkingspool voor technologische ontwikkeling op het snijvlak van industrie, logistiek en transport. De initiatiefnemers noemen het een wereldprimeur.

Een mooi voorbeeld van de nieuwe ‘deeleconomie’

Het gloednieuwe dataplatform zal gegevens uit diverse geledingen van de logistieke ketting uit de haven verzamelen. De nieuwe technologieën maken het mogelijk om op grote schaal gegevens verwerken en ter beschikking te stellen van de spelers op het terrein die ze nodig hebben. Nu gaat er nog ontzettend veel tijd en energie verloren omdat de verschillende bedrijven in de haven elkaars gegevens niet kunnen raadplegen omdat ze op verschillende digitale platformen werken. Veel wordt zelfs nog op papier afgehandeld.
 

Wanneer bv. een schip in de haven aankomt met ettelijke duizenden containers, weet de stouwer die ze lost niet hoe ze worden opgehaald: per truck, per spoor op per binnenschip. Indien wel zou hij de containers die op een later tijdstip per trein vertrekken elders op zijn terminal kunnen plaatsen dan een container die binnen twaalf uur met een truck vertrekt. Nu moet hij zijn containers soms tot vier keer herpositioneren omdat hij niet weet welke container wanneer door wie afgehaald zal worden. Daarnaast zijn de partijen die containers komen afhalen vaak pas heel laat of niet op de hoogte van het feit dat een container al dan niet aanwezig en vrijgegeven is. Verschillende partijen (douane, scheepagent, terminal) geven elk hun eigen groen licht voor de container pick-up via hun eigen (al dan niet digitale) kanalen. Bundeling van deze groene lichten in een centraal data platform kan zorgen voor een snellere doorstoom van de containers naar hun bestemming.  Aan de terminals kampen de truckers en binnenvaart operators soms met enorme wachttijden omdat de informatie niet goed doorstroomt.

In de nautische keten gaan jaarlijks duizenden uren verloren aan wachttijd omdat er geen goede informatie-uitwisseling is tussen de verschillende partijen die nodig zijn om een schip de haven van Antwerpen binnen te brengen. Centrale planning en afstemming tussen de sluizen, rivierloodsen, dokloodsen, sleepboten, etc. kan het aanlopen van Antwerpen nog aantrekkelijker maken voor rederijen.

Het is de bedoeling dat op termijn alle spelers in de supply chain hun logistieke gegevens in de superdatabank stoppen. Het is een open en neutraal systeem, gericht op de uitwisseling van data. De data die verzameld is zal beschikbaar zijn voor alle partijen in de logistieke ketting, rederijen, expediteurs, terminals, verschepers, loodsen, douane… etc, maar onder strikte toegangscontrole van diegene die de data aangeleverd heeft.  De bedoeling is dat externe bedrijven applicaties en apps ontwikkelen die de data van NxtPort beschikbaar maken voor hun gebruikers. Iedereen levert vrijwillig data aan, iedereen kan nieuwe toepassingen ontwikkelen en iedereen kan gebruik maken van de gecommercialiseerde of open oplossingen die gebouwd zijn boven op de data services van NxtPort.

Hoe heeft BDO Crossroad hierbij geholpen?

 

De eerste toepassingen op het platform zijn beschikbaar sedert 2017, en de volledige portfolio aan data services kan gevonden worden op de NxtPort marketplace: https://www.nxtport.eu/en/market/our-marketplace/marketplace#

Belangrijke use cases zijn onder meer:

 

Het pragmatisme, de ‘hands-on’ benadering en voeten-op-de-grond-mentaliteit, liggen aan de basis van de samenwerking. De diepe kennis van de IT-materie en technische kennis waren eveneens uitermate belangrijk voor het project. Het unieke samenwerkingsmodel en de frequente communicatie-initiatieven hebben geleid tot een succesvolle eerste fase. 

Daniël Lievens van NxtPort aan het woord 

"BDO Crossroad heeft ons van in het begin van het traject geholpen met de vormgeving van het concept tot de concrete implementatie. Ik apprecieer de unieke combinatie van hun sectorkennis enerzijds en anderzijds hun grondig begrip van de technologie en uiteraard ook hun flexibiliteit." 

Deel deze pagina

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu