Je fysieke veiligheid is het allerbelangrijkste, maar vergeet je digitale veiligheid niet.
In deze bijzondere tijden heeft de regering bijzondere maatregelen genomen om onze gezondheid maximaal te garanderen. Andere bedrijven moeten maximaal inzetten op thuiswerken. Op dit moment krijgen we het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en maximaal fysiek contact te vermijden buiten het gezin. Met als gevolg dat iedereen vanuit thuis enkel nog digitaal werkt, communiceert of online bestelt. Dit is een goede zaak voor je fysieke veiligheid, maar daarom nog niet voor je digitale veiligheid.
Veel meer digitale communicatie
Sinds het begin van deze crisis merken we een enorme stijging aan digitale communicatie, we worden overrompeld door e-mails met praktische en technische informatie en tips over hoe je kan telewerken, sociale media posts met gezondheidstips, blogs met informatie over de actuele overheidsmaatregelen, … Deze informatie wordt massaal gelezen want in deze onzekere tijden hebben we extra nood aan informatie en antwoorden. Spijtig genoeg beseffen we niet altijd dat deze digitale communicaties ook gebruikt kunnen worden voor malafide doeleinden.
We hebben alvast een aantal echte voorbeelden verzameld hoe er ook in België al malafide communicaties gebruikt worden:
- sociale media berichten die financiële steun beloven, welke een link bevatten om maskers te kopen, … maar eigenlijk een virus installeren op je mobiel toestel.
- emails met gezondheidstips waarbij de bijlage een virus bevat. Dit virus probeert dan bankgegevens te stelen, of kan je toetsenbord volgen om je paswoorden te achterhalen.
- afbeeldingen van virus vuurhaarden waarbij gevraagd wordt om een app te installeren om up-to-date te blijven, waarbij dit dan je computer infecteert. Soms moet je zelfs niet downloaden maar gewoon op de map klikken is voldoende om toegang te krijgen tot je computer
- phishing mails : emails die lijken alsof ze van je vertrouwde leverancier komen, maar die vragen om extra informatie of handelingen (die ze vroeger niet deden, maar nu onder het mom van corona-maatregelen wel vragen). Voorbeelden zijn :
- SMS berichten met de identiteit van de post- of telecombedrijven met de melding dat ze je iets gewonnen hebt of dat je gratis een bijkomende dienst kan gebruiken
- Betalingsaanvragen voor een levering van een pakje
- Extra persoonsgegevens of bankgegevens alvorens je informatie of een levering krijgt
Op zoek naar antwoorden
Onzekerheid zorgt dat we op zoek gaan naar allerhande antwoorden. Dat is heel normaal. En berichten die inspelen op ons gevoel van solidariteit willen we ook heel graag delen. Dat is hartverwarmend. We moeten echter wel beseffen dat niet elke communicatie onschuldig is. Let dus op welke berichten je reageert. Als je iets gevraagd wordt dat niet normaal is of door iemand die je niet zelf kent, wees dan extra voorzichtig.
We krijgen veel vragen van onze klanten maar ook van vrienden en kennissen over hoe ze zich digitaal het best beveiligen. Dit is niet alleen belangrijk voor particulieren maar ook voor bedrijven. Daarom zullen we jullie via deze weg blijven informeren hoe we ons allemaal digitaal het best kunnen beschermen.
Blijf veilig. En veel digitale groeten,
het Securitas ICT Solutions team