Tags:

Artikels

Er zijn geen architectuur regels voor een kasteel in de wolken

Door: Melissa Scholten

De bekende uitspraak van G.K. Chesterton “There are no rules of architecture for a castle in the clouds” uit het begin van twintigste eeuw vat een typisch probleem van de eenentwintigste eeuw treffend samen. Ondernemingen bouwen momenteel hun IT-infrastructuur om met applicaties die deels op een cloud- en deels in een private omgeving draaien. Voor de meeste bedrijven is de transitie naar de cloud een meerjarentraject dat nog lang niet voltooid is: afgezien van de architectuuruitdagingen is de overgang naar een meer consumptiegebaseerde benadering voor diensten niet iets wat van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden. Daarom is de hybride cloud nu de logische keuze voor bedrijven die het voordeel van de openbare cloud willen combineren met de mogelijkheid (of de noodzaak) om lokale IT te behouden. Bovendien wensen organisaties een gerichte architectuur met een beter evenwicht tussen prestaties en kosten, waarbij wordt voldaan aan de specifieke behoeften van applicaties en werklasten.

Voorheen vond men de openbare cloud vaak te onvoorspelbaar of te riskant om er applicaties op te draaien die van essentieel belang waren voor klanten. Bedrijven verscholen zich veilig achter de eigen firewall en zagen traditionele lokale omgevingen als de beste manier om het beheer over de prestaties van applicaties en de beveiliging in eigen handen te houden. Nu het aanzien en de reputatie van grote cloud-providers als Microsoft Azure en AWS is gegroeid, zien veel ondernemingen er echter minder problemen in om belangrijke applicaties op een openbare cloudomgeving te laten draaien.

Een echt kasteel in de wolken, op de cloud, bouwen, wordt daarmee langzaam een noodzaak. Als hier veiligheid en betrouwbaarheid geboden kunnen worden, krijgt de cloud de voorkeur als locatie voor veel bedrijfsapplicaties. De uitdaging voor veel cloudstrategen bij het ontwerpen van zo'n hybride cloudomgeving komt echter neer op beveiliging en het waarborgen van hoge prestaties van de applicaties die vaak over private en openbare omgevingen zijn verdeeld: dit is een complexe opgave. Lokale data en toepassingen op de cloud via het openbare internet met elkaar verbinden kan bijvoorbeeld leiden tot latency-variaties en doorvoerproblemen die de prestaties van applicaties exponentieel aantasten en tot allerlei problemen in de hele onderneming leiden.

We zien dat deze problemen zich op allerlei manieren openbaren:

  • frustratie over de slechte prestaties van applicaties;
  • niet-optimale productiviteit van medewerkers door de trage toegang tot grote bestanden in de cloud vanwege beperkte bandbreedte;
  • compliance- en auditrisico's;
  • jitter en bufferen tijdens video- en audiovergaderingen; en
  • de moeilijkheid om op de cloud gebaseerde gegevensverwerkings- en nieuwe SaaS-applicaties met bestaande databases in private datacentra te integreren.

Ondernemingen die hybride clouds gaan implementeren moeten beoordelen of de algehele prestaties van hun applicaties voor al deze nieuwe cloudomgevingen gereed zijn en hoe ze een doeltreffende beveiliging kunnen inzetten voor hun hybride cloudnetwerk.

Verlies het raakvlak van de cloud niet uit het oog

Nabijheid is hierbij het sleutelwoord. Ondernemingen moeten zorgvuldig nadenken over de connectiviteit tussen hun private infrastructuur en de cloud; geen enkel bedrijf wil immers worden overgeleverd aan de grillen van variabele netwerkprestaties en klanten pikken trage applicaties gewoonweg niet. De bron van de latency-variaties identificeren zou tot een hybride cloudoplossing kunnen leiden waarvan de architectuur vooral gebaseerd is op de betrouwbaarheid en prestaties van het netwerk. Dit kan inhouden dat men er alleen maar voor hoeft te zorgen dat taken die op de cloud draaien zich zo dicht mogelijk bij de cloud-providers bevinden waarin het bedrijf zijn vertrouwen heeft gesteld en dat bestaande netwerkvirtualisatie-omgevingen moeten worden uitgebreid. Zo kunnen gegevens snel en veilig tussen locaties worden uitgewisseld en behoudt de onderneming “enkelglas-”zicht op de totale omgeving.

Dit is precies wat het gebruik van neutrale colocatie binnen een hybride cloudarchitectuur mogelijk maakt. Een centrale hub zoals Interxion in de hybride cloudomgeving opnemen biedt de onderneming meer flexibiliteit, waardoor zij werklasten snel over publieke en private cloud-middelen kan verplaatsen op het moment dat de verwerkingsbehoeften en kosten veranderen. Belangrijker nog is dat neutrale colocatie een centrale locatie biedt waar de functies op het raakvlak tussen het bedrijfsnetwerk en private gateways naar cloudproviders zich vlak bij elkaar bevinden, hetgeen de prestaties en zichtbaarheid verbetert en omwegen en de complexiteit van het ontwerpen van netwerken vermindert.

Uw kasteel in de wolken bouwen

Een goed ontworpen netwerk gecombineerd met een neutrale colocatieomgeving kan bedrijven helpen de enorme voordelen van de hybride cloud te benutten, en tegelijkertijd problemen met stabiliteit, beveiliging en prestaties weg te nemen. Door te kiezen voor colocatie in een faciliteit die onmiddellijk toegang geeft tot een multi-cloud IT-omgeving, internetproviders en -exchanges, netwerkoperators en IT-dienstverleners kunnen organisaties de kosten voor infrastructuur verminderen, snel de juiste cloud voor de juiste activiteit selecteren, de beschikbaarheid vergroten en latency verminderen.

Via de Cloud Connect-oplossing stelt Interxion klanten in staat de flexibiliteit van hun bedrijf te vergroten en hun netwerkstrategieën te optimaliseren door netwerken, cloudplatformen en communities van klanten met elkaar te verbinden. Hiermee kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur naast de cloudplatformen van hun keuze coloceren en kritische raakvlakfuncties coloceren en daarmee de netwerkuitdagingen overwinnen en hun cloudgebruik optimaliseren.

Uiteindelijk is het allergrootste voordeel het vermogen een beveiligde cloudomgeving vorm te geven die de onderneming in staat stelt diensten te leveren die geen enkele concurrent kan dupliceren. Dit is het onderscheidende kenmerk van een bedrijf dat gaat slagen in het digitale tijdperk.

Bent u klaar om uw cloudvisie bewaarheid te laten worden? Ontdek hoe Cloud Connect de prestaties van uw applicaties kan verbeteren.

03-12-2018 - InterXion

Artikels

Zo beheert u uw IT efficiënter

Technologie verandert sneller en sneller en daarmee ook de behoefte van de medewerkers. Dit maakt het beheer van de IT-portefeuille steeds ingewikkelder en tijdrovender voor de IT-afdeling. CHG-MERIDIAN helpt u te focussen op uw core-business en werkt samen met de verschillende afdelingen om de lifecycle van technologie en de bijhorende kosten te beheren.

CHG-MERIDIAN maakt dit proces eenvoudig. Gedurende heel het proces staan wij u bij. We consulteren u over de nieuwste technologieën en de beste oplossingen voor uw uitdagingen. We zijn onafhankelijk van leveranciers, merken en Banken.

Intelligente financiering

We bieden geoptimaliseerde financiering voor bedrijfsconcepten op maat: flexibel en volledig toegespitst op uw behoeften. U kunt gebruikmaken van pay-per-use, waarbij de eerste investering over de gehele levensduur wordt verspreid en er per gebruik wordt gefactureerd. Met andere woorden: één prijs per maand per werkplek. Kostenplaatstoewijzing wordt hierdoor aanzienlijk gemakkelijker. Uw rendement wordt gedeeld en is vanaf het eerste moment aanwezig.

Verder ondersteunen we in de uitrol en implementatie van de technologie en het beheer ervan tijdens de levensduur. We hebben gebruiksvriendelijke processen waardoor de keuze en procurement voor de geschikte apparatuur eenvoudiger wordt. Daarnaast kunnen we de uitrol ter plaatse komen doen alsook de installatie en opleiding ervan. Optioneel kunnen we u een verzekering voor al uw assets aanbieden. We hebben gebruiksvriendelijk technologie en een assetmanagement systeem TESMA® waarmee alle data voor elke afdeling gemakkelijk en in één oogopslag zichtbaar zijn. TESMA® geeft u een compleet overzicht van de geleverde apparatuur en de daaraan verbonden kosten maar ook de linken naar de juiste afdelingen of medewerkers. U kunt TESMA® helemaal aanpassen aan uw organisatiestructuur en aan de behoeften van elke afdeling, zoals bijvoorbeeld de IT-afdeling om de verzekerde toestellen aan te duiden. Daarnaast kunt u deze applicatie gebruiken om apparatuur te bestellen, kosten intern toe te wijzen of te voldoen aan regelgeving op het gebied van documentatie.

Efficiënt End-of-life proces

Op het einde van de gebruiksduur van de toestellen maken we een afspraak om ze te komen ophalen en brengen we ze naar één van onze service en technologie centra in Duitsland of Noorwegen. U kan opteren voor een verzegelde ophaling om de gegevens extra te beschermen. Eenmaal aangekomen in ons technologie en service centre, zorgen we voor een gecertificeerde dataverwijdering aangepast aan de GDPR regels van uw bedrijf. Ook hiervoor zijn verschillende op maat gemaakte oplossingen mogelijk.

Onafhankelijke aanbieder

CHG-MERIDIAN is een gerenommeerde onafhankelijke aanbieder van life-cycle beheer van IT in de technologische, industriële en zorgsectoren. Met zo'n 1000 medewerkers biedt CHG-MERIDIAN haar klanten uitgebreide ondersteuning voor hun technologische infrastructuur. De groep heeft  37 filialen in 25 landen over de hele wereld.

 

30-11-2018 - CHG

Artikels

Een stappenplan voor circulaire IT

 

Als één van de grootste en bekendste IT-resellers op de Europese tweedehandsmarkt kunnen we u helpen het maximale uit uw IT-apparatuur te halen en een steentje bij te dragen aan circulaire economie.

 

CHG-MERIDIAN heeft al 40 jaar ervaring in het in de markt zetten van tweedehands apparatuur. Door ons eenvoudig proces geeft u uw reeds gebruikte IT een tweede leven en draagt u bij aan circulaire IT. In onze twee service & technologycentra in Gross-Gerau, Duitsland, en Skien in Noorwegen, worden de assets grondig gescreend en alle data verwijderd zodat ze aan een goede tweedehandsprijs weer op de markt kunnen aangeboden worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de verlaging van de totale kost van uw volgende investering in uw technologie park.

 

Het circulaire IT plan stap voor stap

Rollback & rollout

We zijn trots op de efficiëntie van ons remarketingproces dat we in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Plan eenvoudig een datum in die voor u uitkomt en wij zullen uw oude assets veilig naar ons servicecentrum vervoeren. Als uw GDPR voorschriften dit vereisen, kunnen we het transport ook verzegeld aanbieden om de veiligheid van de data en de assets te garanderen. U wilt voor uw werknemers natuurlijk zo’n efficiënt mogelijke overgang tussen uw oude IT en de nieuwe assets, daarom kunnen we de ophaling van de oude IT zo inplannen dat het gelijk loopt met de installatie van de nieuwe apparatuur.

Remarketing

Omdat we één van Europa's grootste en bekendste resellers zijn van gebruikte IT-apparatuur, zijn we in staat om de marktprijs te beïnvloeden. De prijs die wij krijgen wordt verwerkt in de maandelijkse kost van nieuwe apparatuur.

Als u wilt weten hoeveel uw oude assets nog opbrengen, neem dan contact op met één van onze experten. 

Gecertificeerde dataverwijdering

Met de nieuwe regelgeving rond data is het niet zo gemakkelijk om zomaar uw gebruikte toestellen op de tweedehandsmarkt aan te bieden. Na de ophaling en verwerking in onze centra, bieden we dataverwijdering op verschillende niveaus aan in overeenstemming met uw GDPR vereisten. Met behulp van software die is goedgekeurd door het National Cyber Security Center (NCSC) en BSI, kunnen we deze service aanbieden, waarmee de verwijdering van informatie op uw apparaten wordt gecertificeerd. Meer informatie over onze dataverwijderingsprocessen vindt u hier.

Recylceren

We snappen het, soms heeft uw apparatuur gewoon zijn laatste dag gezien. In dit geval zorgen wij ervoor dat alle apparatuur die we verzamelen en recycleren, behandeld wordt in overeenstemming met de WEEE-richtlijnen en dat er certificaten worden verstrekt voor alle voor u gerecycleerde activa. Lees meer over ons remarketingproces op onze website.

 

We staan u graag bij in het meer circulair maken van uw IT investeringen. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten en we helpen u graag verder.

30-11-2018 - CHG

Artikels

Waarom backup en beveiliging van Office 365 data wél belangrijk zijn voor uw organisatie?

“Ik heb geen backup en beveiliging nodig voor mijn Office 365 data want daar zorgt Microsoft voor”. “Mijn Office 365 data zijn sowieso geback-upt en beveiligd door Microsoft.” Dat is het grootste misverstand over Office 365. Microsoft zorgt voor de infrastructuur maar daar blijft bij. Backup en beveiliging van de data? Daar is een organisatie zelf verantwoordelijk voor. Zo zegt Microsoft zelf: “With Office 365, its your data. You own it. You control it.”

 

Waarom voorziet u dus best een backup en beveiliging voor uw data?

Enkele redenen:

 • Uw items zijn slechts gelimiteerd geback-upt. Als u per ongeluk items verwijderd, worden deze na verloop van tijd permanent gedeletet en bent u deze data onherroepelijk kwijt. Ook wanneer een persoon uw organisatie verlaat, worden zijn Office 365 data na een maand permanent verwijderd. Lees er meer over in deze Veeam presentatie en hoe zij dit aanpakken.
   
 • Het Microsoft retentiebeleid evolueert continu, is complex en daardoor moeilijk te monitoren.
   
 • Om zowel interne als externe security bedreigingen tegen te gaan zoals malware delivery, phishing of account take over. Lees er meer over in deze Check Point presentatie.

 

 

29-11-2018 - Securitas

Artikels

30% van de steden is bezig met intelligente data gathering

Steden & gemeenten spelen een belangrijke rol in de dienstverlening naar burgers en bedrijven: ze zijn immers de meest nabije overheid. Hierbij verwachten burgers en bedrijven een zelfde dienstverlening als wat ze gewoon zijn als consumenten.

Ook zijn er een aantal nieuwe trends die een impact hebben op de wijze waarop de dienstverlening gebeurt:

 • Burgers worden veel mondiger, kritischer en digitaal
 • Steden en gemeenten krijgen te maken met veel nieuwkomers, zowel autochtoon als allochtoon, met nieuwe verwachtingen
 • OCMW’s, steden en gemeenten smelten in 2019 samen en zullen een impact hebben op integratie van beleid, processen, ICT, …

De digitalisering van steden & gemeenten zal een belangrijke hefboom zijn om deze veranderingen aan te kunnen. De vraag is echter waar de overheid vandaag staat op het gebied van digitalisering.

Tien percent van alle steden en gemeenten in Vlaanderen deed mee aan het grote digitale onderzoek bij steden en gemeenten om er op die manier achter te komen waar zij staan op vlak van digitalisering. 

Digitalisatie staat duidelijk nog maar pas op de agenda, en wordt nog zeer weinig gebruikt. Enkele opmerkelijke cijfers uit ons onderzoek:

 • Steden staan in het algemeen iets verder dan gemeenten op vlak van digitalisering
 • Top prioriteit voor de komende 12 maanden is een plan en duidelijk beleid voor digitale transformatie
 • 60% van de dienstverlening kan digitaal bij steden
 • Maar 30% van de steden is bezig met intelligente data gathering
 • 50% van de steden en gemeenten kijkt momenteel naar Cloud oplossingen

23-11-2018 -

Artikels

The Power of Data - Dell

Watch the webcast by Michael Dell about the power of data at the AI Summit. 

watch webcast

22-11-2018 - Dell Technologies

Artikels

VITO donates decommissioned ICT equipment to Close the Gap

 

VITO is donating a large quantity of decommissioned IT equipment to Close the Gap, an international non-profit organization that collects high-quality, pre-owned IT equipment donated by corporations or public organizations to projects in developing and emerging countries.  VITO is a leading international research and service centre and a close partner of Close the Gap since the start of the VITO IT Frame Agreement of Securitas.

VITO provides knowledge and technological innovations that facilitate the transition to a more sustainable society. With approximately 850 employees, VITO offers objective research, professional advice and various operational services in multiple areas including Land Use - Remote Sensing, extremely important in the quickly evolving and changing society that we live in today.

Both VITO and Close the Gap consider sustainability as a core value and act upon realizing this in different fields. Donating the storage equipment fits into VITO’s project OnePlanet@VITO’ which aims to make its own organization more sustainable.  VITO already donated decommissioned IT equipment in the past.  Now, VITO is donating storage equipment  to support Close the Gap in bridging the digital divide, while at the same time contributing to the circular economy. The equipment will be taken over by Close the Gap to give them a second life. At the end of the equipment’s life-cycle everything will be recovered to recycle all parts.

Until now, the storage equipment has been used by VITO’s Remote Sensing unit for several projects offering Earth observation data, products and services to stakeholders worldwide. Until the beginning of 2018 these storage servers were used to archive and distribute PROBA-V data products among other. PROBA-V is a small satellite designed and built in Belgium to daily monitor our entire planet’s vegetation  serving different vital purposes e.g alerting authorities to crop failures, monitoring inland water resources, and tracing the steady spread of deserts and deforestation. VITO Remote Sensing is in charge of the processing, archiving, and distribution of all PROBA-V image products, financed by ESA and BELSPO.

Click here to donate your own company's IT material or if you would like to establish another kind of partnership with Close the Gap

16-11-2018 - Close The Gap

Artikels

Live Optics - real-world data for IT decisions.

Start your IT Transformation with the facts.

In the digital economy, organizations need to modernize and transform IT to innovate faster and stay competitive. But purchasing decisions can seem risky without a clear and comprehensive view of your current IT environment and workloads, especially when budgets are limited. Aggregating and analyzing data from individual servers to make purchasing decisions can lead to overspending. To modernize your infrastructure, you need to understand how workloads impact each other in a shared environment over time. Live Optics creates transparency, so you can accurately see and diagnose your unique IT needs and control the buying process.

Welcome to Live Optics.

08-11-2018 - Dell Technologies

Artikels

Enabling hyper-availability in hybrid IT

For organizations looking to take advantage of cloud computing without putting all of their IT eggs in one basket, the hybrid model is attractive. “It’s simply a way to mix the assets and the resources and processes of both public and private environments so that you get the most bang for the buck for your organization,” explained Jon Toigo, Chairman, Data Management Institute. “It’s a way to dip your toe into the public cloud and try out some of the capabilities even if you aren’t prepared yet to go all in and leave on-premises computing completely.” He noted that the Harvard Business Review estimated that 63 percent of organizations are at least exploring hybrid IT.

06-11-2018 -

Ontvang updates over ICT in publieke organisaties

Regelmatig landt deze Securitas update in uw mailbox. Met gegarandeerd relevante informatie!

Uitschrijven kan uiteraard op elk moment

En volg ons op: