De evoluties van het “internet of things”
The Internet of Things evolutie is het samenkomen van fysieke objecten met de virtuele wereld. De voorbije jaren zagen we een enorme opkomst in het aantal geconnecteerde apparaten en dit aantal zal nog exponentieel blijven stijgen. De vraag is nu; wat zal het resultaat zijn op lange termijn en wat is het nut van al deze extra connecties? Maar vooral; wat kan dit nu concreet betekenen voor jouw organisatie? Dit is waar AI zijn toegevoegde waarde zal tonen. De toevoeging van Artificiele Intelligentie maakt immers van al deze leuke hebbedingetjes onmisbare toepassingen.
De eerste golf is de exponentiele groei van IoT. Tegen 2025 zullen er meer dan 100 miljard apparaten op het netwerk aangesloten zijn. Alleen, IoT betekent veel meer dan het connecteren van onze alledaagse apparaten zoals beveiligingscamera's, stofzuigers, ijskasten en deursloten.
Al deze toestellen met elkaar connecteren is leuk, maar wat hebben we daar momenteel aan? Het is zeker zinvol om onze woning of bedrijfsruimte reeds vanop afstand te kunnen verwarmen, of de ruiten van de wagen alvast te ontdooien. Maar dat is niet de ultieme droom van IoT!
In een volgende golf worden al deze slimme apparaten in een samenhangend netwerk geconnecteerd. Denk hierbij aan de ultieme en ideale visie van de slimme woning: een aangesloten rookmelder analyseert de lucht in de keuken en detecteert niet alleen de lekkere geur van uw kookkunsten, maar ook bepaalde gassen of een startend vuur. Ook in een bedrijf kan dit handig zijn voor het meten van bijvoorbeeld het CO2 gehalte. Een te hoge waarde zal immers nefast zijn voor de aandacht en het energieniveau van de medewerkers.
In plaats van enkel maar een bijna zinloos alarm te laten luiden, schakelt het systeem bijvoorbeeld de kookplaat uit en zet het de stroomtoevoer naar de keuken af en belt het zelfs de brandweer. Ook een ventilatiesysteem kan zo makkelijk opgestart worden. Als gebruiker krijg ik niet enkel een pushmelding op mijn telefoon, maar ik heb ondertussen een systeem dat het volledige probleem kan oplossen.
De volgende golf van de IoT-transformatie is nu in volle opstart, waarbij we in 2021 al de eerste grote vooruitgang zullen zien. Namelijk het gebruik van A.I. om de onpeilbaar grote hoeveelheden data te verwerken uit deze netwerkapparaten en deze op een zinvolle manier te analyseren. Want zonder A.I. zal de rookmelder ook uw volledige keuken blokkeren als u bijvoorbeeld iets wil flamberen.
Als een IoT-geconnecteerde wereld met A.I. al zo’n verandering kan teweeg brengen in uw privé woning of bedrijfsruimte, denk dan eens aan wat ze allemaal kan doen voor de verbetering van onze gezondheidszorg of mobiliteit.
Mensen zullen langer en beter leven omdat de technologie patiënten op elk moment van de dag kan monitoren en deze data ook kan analyseren. Denk aan een onderhuidse microchip die de bloedsuikerwaarde kan meten en indien nodig insuline kan toedienen. Dit alles zonder dat de diabetes patiënt zich hiermee moet bezighouden.
Onze levensstandaard zal onwaarschijnlijk de hoogte in gaan en naarmate A.I. en robots zich steeds meer mengen in onze samenleving, zullen meer mensen zich ook betere producten kunnen veroorloven. Met A.I. kan de de virtuele wereld zo ook een impact hebben op de fysieke wereld. Denk aan zware transporten die beter op elkaar afgestemd worden, een verbeterde infrastructuur en zo dus ook dalende kosten en transportuitlaten.
Ook op industriel niveau is IoT bezig met een grote opmars genaamd IIoT (Industrial Internet of Things). Het gaat hier over de implementatie van IoT binnen complexe industriele omgevingen. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals het met sensoren controleren, besturen, analyseren en bewaken van industriele bedrijfssystemen. IIoT brengt een wereld van mogelijkheden met zich mee en zorgt mogelijk voor een nieuwe industriele revolutie, zeker niet te missen dus.
Echter dit heeft ook een grote impact op organisaties en ook IT, want er zullen enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd worden. Door gebruik te maken van die gegevens kunnen nieuwe bedrijfsresultaten en -ervaringen opgezet worden. Maar het creëert ook uitdagingen voor IT.
Op de ICT Inspiratiedag op 11 maart zullen verschillende van de partners deze evoluties , uitdagingen en mogelijkheden belichten. Zo zal onder andere Aruba aspecten van AI, cybersecurity en de groei van IOT devices toelichten.
Wil jij inzichten krijgen in hoe je de bovenstaande voordelen van IoT en AI kan toepassen op jouw organisatie?
Schrijf je dan in voor de 10e inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021
Cloud aanpak van jouw organisatie: belangrijkste redenen en opportuniteiten om over te stappen naar de cloud
De afgelopen 15 jaar is cloud-technologie aanzienlijk geëvolueerd, waarbij er een shift is van de oude in-house IT-bedrijfsservices, naar een cloudgestuurde wendbare werkplek. In 2010 werd meer dan 90% van de gegevens op lokale servers bewaard. Tegen 2019 zou de publieke cloud-opslag naar verwachting ongeveer 30% van dit aandeel overnemen.
Er zijn belangrijke drivers en opportuniteiten om de cloud aanpak van jouw organisatie goed te bekijken.
De vaakst voorkomende redenen om cloud te implementeren zijn:
Beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden:
Kansen:
Wil je eens sparren met een van onze cloud specialisten? Neem gerust contact op of neem een kijkje bij onze cloud-oplossingen.
2Grips: Virtual Global Conference - 28 oktober 2020
2Grips organiseert regelmatig compacte, interactieve en praktische (IT) Service Management workshops op verschillende locaties in België en Nederland voor iedereen die wil deelnemen.
Deze ITSM-workshops hebben betrekking op actuele onderwerpen, veelvoorkomende knelpunten en veelgestelde vragen. Het doel is om ideeën te genereren, te zorgen voor takeaways en quick wins voor de deelnemers om waar mogelijk te gebruiken binnen uw bedrijf of organisatie.
2Grips nodigt u met veel plezier uit voor Refresh2020: dé wereldwijde gebruikersconferentie van hun partner Freshworks. Omdat uw veiligheid het allerbelangrijkste is, bezoekt u de Freshworks community virtueel en luistert en kijkt u online naar de vele inspirerende influencers, spraakmakende opinieleiders en tevreden klanten.
Online conference 28 oktober 2020 vanaf 9u CET
Freshworks voorziet diverse tracks rond een waaier van onderwerpen. Zo is er ook de IT Service Management track met o.a. sessies over Enterprise Service Management, Self-service en artificiële inteligentie, nieuwe Freshservice mogelijkheden, en nog veel meer… Alle deelnemers krijgen gedurende een periode exclusieve toegang tot meer dan 100 keynotes, breakout sessies, productvoorstellingen, klantenstories en opleidingen.
Wat moet dit kosten? Geen nood, registreer je via deze link en je deelname is gratis. Mis deze kans om bij te leren niet.
Hoe werk je een cyber security plan uit?
Hackers gaan alsmaar inventiever te werk. De technieken die ze gebruiken om organisaties aan te vallen worden steeds ook innovatiever. In onze vorige blog bespraken we de impact van Covid-19 op cyber security en enkele recente cijfers. In deze blog geven we je een stappenplan mee om je organisatie maximaal te beschermen tegen cyberaanvallen.
Stap 1: Breng de huidige digitale beveiliging van je organisatie in kaart
Ga na hoe goed je organisatie vandaag al beveiligd is:
Stap 2: Ga na wat de gevolgen zijn van een hacking voor je organisatie
Analyseer wat de mogelijke gevolgen zijn van een aanval voor de continuïteit van je organisatie. Wat gebeurt er als je server of website down is? Wat als je belangrijke data verliest? Als je geen toegang meer hebt tot je programma’s of systemen? Heeft dit invloed op je productie capaciteit ?
Dit kan allemaal een enorme impact hebben op je omzet, je medewerkers, je klanten, je imago,… Ga na waar de huidige risicofactoren liggen en stel prioriteiten op.
Stap 3: Maak een plan van aanpak
Op basis van deze risicofactoren maak je een actieplan op. Welke beveiliging heb je nodig of waar is er momenteel ruimte voor optimalisatie in de bestaande beveiliging? (netwerk, server, cloud, toestellen van medewerkers,…) Je stelt acties op en zet er timings tegenover. Stel een team samen dat hierrond werkt en bekijk welke externe hulp je kan inschakelen.
Zorg er ook voor dat je een duidelijk proces hebt in geval van een cyber incident en dat het voor elke medewerker duidelijk is wie gecontacteerd dient te worden en wat er gedaan moet worden. Stel zowel een intern als extern communicatieplan op want op het moment van een cyber incident moet je snel kunnen schakelen.
Stap 4: Werk een security beleid uit
Stel een dusdanig security beleid op dat er voor zorgt dat:
Creëer bewustzijn bij je medewerkers. Train je medewerkers zodat ze veiliger omgaan met de data, systemen en toestellen van je organisatie. Toon hen hoe ze verdachte e-mails, links en andere berichten kunnen herkennen en rapporteren. Maak hen duidelijk welke software of applicaties ze beter niet downloaden op hun toestellen. Communiceer wat ze moeten doen in geval van een cyber incident.
Wil je hierover eens sparren met een van onze security specialisten? Contacteer ons
Cybersecurity@Securitas
Securitas ondersteunt volledig mee de campagne ‘Think Before U Click' , het officiële motto dit jaar van de Europese Unie ECSM 2020 rond security. De belangrijkste thema’s dit jaar zijn de 'Digitale Vaardigheden' en 'Cyber Scams'. Twee uitdagingen waar Securitas bedrijven en organisaties mee kan helpen.
Dat Covid-19 de wereld voor goed heeft veranderd, dat stelt niemand nog in vraag. Nog nooit werd er zoveel van thuis gewerkt of waren er zoveel digitale meetings en evenementen. Onze manier van werken is daardoor ondertussen volledig aangepast: bedrijven en organisaties evolueren “all the way” naar maximaal digitaal. Dit brengt voor organisaties een aantal grote uitdagingen met zich mee. Hoe garandeer je bijvoorbeeld de digitale veiligheid op alle thuisnetwerken van medewerkers? En hoe voorkom je cyber aanvallen via deze remote manier van werken?
Hierdoor is het eens zo belangrijk dat we ons bewust zijn van onze e-privacy en dat we de nodige digitale skills bezitten om hier op een gezonde manier mee om te gaan.
Aan het begin van de Covid-19 crisis ging het aantal cyber aanvallen direct fors de lucht in. Mensen hadden nood aan extra informatie en interacties via digitale communicatie. En daar maakten cybercriminelen juist gretig misbruik van. Lees enkele voorbeelden hiervan in onze vorige blog.
Ondertussen zijn we weer enkele inzichten en statistieken rijker wat betreft cyber security:
Bovenstaande statistieken tonen aan dat organisaties momenteel nog meer genoodzaakt zijn om nieuwe Tech security oplossingen te vinden om zo de bedrijfscontinuïteit en bedrijfsassets goed te kunnen beschermen. De voorbeelden rond de impact van gelekte of beschadigde bedrijfsdata, ontoegankelijke netwerken en technisch werkloze medewerkers is een actuele nachtmerrie voor elke organisatie.
Volg de komende weken meer nieuws rond cyber security.
VITO verlengt het “datacenter ICT Raamcontract” met Securitas
Het VITO-raamcontract voor “AANKOOP OF HUUR VAN ICT-APPARATUUR (Hardware & Software) VOOR EEN DATACENTER MET BIJHORENDE DIENSTEN” wordt met 1 jaar verlengd en heeft nu een nieuwe einde termijn van 21 november 2021. Dat bevestigt VITO, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, dat in 2016 met Securitas de “Datacenter” raamovereenkomst afsloot.
Over de afgelopen vier jaar is het raamcontract enorm gegroeid. Het aanbod en type partners evolueerden mee en heel wat publieke organisaties bestelden reeds via het contract.
Er zijn gemiddeld 400 bestellingen per jaar en de meerderheid van de organisaties blijft bestellen, met een hoge tevredenheidsgraad. Om deze elan verder te zetten, zal Securitas de komende periode actief verder inzetten in de opbouw van ICT value propositions en een gedege managed services methodiek.
De focus ligt hierbij op het helpen digitaliseren van publieke organisaties, dataverrijking en managed services. Op deze manier wil Securitas de meerwaarde naar de publieke sector nog verhogen en een echte enabler zijn bij het uitzetten van de beleidslijnen.
2Grips workshop: Service Management - 27 en 30 oktober 2020
2Grips organiseert regelmatig compacte, interactieve en praktische (IT) Service Management workshops op verschillende locaties in België en Nederland voor iedereen die wil deelnemen.
Deze ITSM-workshops hebben betrekking op actuele onderwerpen, veelvoorkomende knelpunten en veelgestelde vragen. Het doel is om ideeën te genereren, te zorgen voor takeaways en quick wins voor de deelnemers om waar mogelijk te gebruiken binnen uw bedrijf of organisatie.
Online workshop 27 oktober (Nederlands) of 30 oktober (Engels)
Enterprise Service Management (ESM) is de toepassing van Service Management principes die bekend zijn vanuit de IT, zoals requests, knowledge management, self-service,… maar in andere afdelingen van een organisatie met de intentie om de service van die afdelingen naar hun klanten te optimaliseren. Maar hoe begint u hiermee?
Tijdens deze workshop bespreken we een aantal aspecten van ESM en hoe dit in de praktijk aan te pakken. We delen onze ervaringen en geven u tips, maar omdat we van interactie houden, bespreken we ook graag uw uitdagingen en oplossingen.
Vrijwel alle afdelingen kunnen gebruik maken van ESM zoals HR, facilities, administratie…
Voor deze workshop heeft u de keuze uit twee sessies: Dinsdag 27/10 (Nederlands) en vrijdag 30/10 (Engels). De sessies gaan telkens door van 10 tot 12u.
Registreer gratis voor de workshop ‘How to start with Enterprise Service Management’ voor 26 oktober 2020.
Webinar: Secure your AWS Cloud Best Practices for a Secure Cloud Migration
Are you in the process of migrating to AWS?
Do you use AWS Transit Gateway or VPC Ingress Routing?
Would you like to learn best practices for designing a secure cloud deployment?
Join our Check Point and AWS joint webinar on Sept 10 to learn about:
We will also have surprise announcements and offers during the webinar!
(Even if you can't make this webinar live, sign up and we'll send you the recording afterwards!)
Check Point Best Practices for a Secure Migration to AWS
Date: Thursday, Sept 10, 2020
Time:
2Grips workshop: The Human factor in Service Management - 22 en 25 september 2020
De menselijke factor wordt vaak vergeten in transitieprojecten op het vlak van Service Management en tooling. Zonder rekening te houden met de adoptie-aspecten hebben dergelijke projecten echter vaak weinig kans op succes en al helemaal niet op het creëren van een stabiele omgeving voor een duurzame nieuwe manier van werken.
Tijdens deze workshop bespreken we hoe we op een praktische manier rekening kunnen houden met deze menselijke factor. Omdat we van interactie houden, bespreken we graag uw uitdagingen en delen we onze ervaringen.
Voor deze workshop heeft u de keuze uit twee online sessies: Dinsdag 22/9 (Nederlands) en donderdag 25/9 (Engels). De sessies gaan telkens door van 10 tot 12u.
Voor iedereen die betrokken is bij transitieprojecten op het vlak van Service Management en tooling.
Registreer gratis voor de workshop ‘The Human Factor in Service Management’ voor 21 september 2020.
Deze interactieve workshop is gratis en compact (max. 2 uur). Kom sparren met experten en collega’s in diverse Service Management workshops. Deelnemers worden aangemoedigd om hun eigen problematiek ter discussie te stellen.
De Impact van COVID-19 op ICT en Technologie binnen Belgische organisaties
Enkele weken geleden deden we een survey over de impact van COVID-19 bij beleidsmakers binnen de ICT/Technology wereld. In dit artikel bespreken we enkele interessante resultaten uit deze survey.
61% geeft aan dat het budget niet gestegen is, 11% weet het niet en 29% antwoordde ja op deze vraag. Door financiële tegenslagen en een onzekere toekomst is het logisch dat veel organisaties op dit moment hun budgetten niet verhogen.
Opvallend is dat bijna een derde het budget wel ziet stijgen. Dit geeft aan dat organisaties beseffen hoe essentieel ICT momenteel is om hun organisatie draaiende te houden en optimaal remote te kunnen blijven werken. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van meer dan 300% van malware en hacking sinds de start van de COVID-19 periode.
Mogelijk zijn sommige organisaties zich ook bewust van het feit dat er een inhaalbeweging moet gemaakt worden om te kunnen blijven functioneren in deze digitale tijd. Home en remote working zijn immers het nieuwe normaal.
86% geeft aan dat ze voldoende gedigitaliseerd waren en slechts 14% nog niet. Dit toont aan dat in veel organisaties de technieken klaar stonden, maar in veel gevallen de mensen of de organisaties nog niet klaar waren voor de nieuwe manier van werken.
De hele COVID-19 crisis heeft er dus voor gezorgd dat we momenteel in een stroomversnelling de reeds bestaande mogelijkheden van ICT aan het benutten zijn. Nu dat veel organisaties ook de grote voordelen van de nieuwe manier van werken ervaren, zal deze shift alleen nog maar sneller evolueren en zal de vraag naar oplossingen om dit te kunnen faciliteren toenemen.
93% van de respondenten stelt dat hun manier van werken voor een aantal zaken permanent zal worden aangepast. Er zijn dan ook veel voordelen aan de nieuwe manier van werken, bijvoorbeeld:
Anderzijds zijn er wel heel wat uitdagingen om in de gaten te houden. Zo geeft 25% van de respondenten aan dat er binnen het team onvoldoende kennis is van de tools. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld de deconnectie van medewerkers, nood aan nieuw leiderschap, optimale interne informatie- en communicatiestromen en wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.
71% zet nu meer in op remote office working en wil dat liefst ook volledig beveiligd. Meer nog: bij 75% heeft de awareness rond cyber security aan belang gewonnen. Dit wil zeggen dat er een sterke behoefte is aan direct toepasbare oplossingen en modellen om remote office working goed en veilig te laten verlopen.
Er zijn voor remote werken een groot aantal tools en oplossingen beschikbaar. De afgelopen jaren en zeker nu komen er steeds nieuwe tools en services bij. Het zijn op zich goede, bruikbare tools maar om een efficiënte en vooral veilige remote working omgeving te creëren, is het belangrijk om rekening te houden met zaken zoals:
Efficiëntie en veiligheid kunnen alleen behaald worden door alle aspecten van remote office working te integreren. Het gebruiken van verschillende tools van verschillende leveranciers, die niet op elkaar zijn afgestemd, is niet alleen minder efficiënt maar kan ook voor grote beveiligingsrisico’s zorgen. Door gebruik te maken van een volledig veilige en op elkaar afgestemde omgeving kan iedereen optimaler werken en worden de risico’s maximaal beperkt.
Binnen het VITO-Securitas raamcontract bestaan er diverse oplossingen die je kunnen helpen om je hierin volledig te ontzorgen. Bekijk hier meer informatie over onze oplossingen.
Bekijk je ook graag de volledige survey resultaten? Scroll naar onder en download de infographic!
Regelmatig landt deze Securitas update in uw mailbox. Met gegarandeerd relevante informatie!
Uitschrijven kan uiteraard op elk moment