The future ain’t what it used to be
Als er 1 kenmerkende evolutie is geweest, dan is het wel de cloud. Ondernemingen en consumenten hebben altijd al gegevens en software lokaal opgeslagen op desktop-harde schijven of gedistribueerd naar servers bij hen ter plaatse. En dan was daar de cloud! Naarmate de datasets complexer werden en snellere netwerkverbindingen de snelle overdracht van gegevens via het internet mogelijk maakten, werden off-premise opslag en webgebaseerde softwareprogramma's steeds couranter.
Zo ontstond Cloud-gebaseerde opslag. Niet alleen biedt het een gemakkelijk geschaalde datacapaciteit, maar is het mogelijk om vanop afstand en flexibeler toegang te krijgen tot een groot aantal servers en applicaties of andere toestellen (IOT devices bv).
Cloud-technologie is in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk geëvolueerd waarbij er een shift is van de traditionele in-house IT-bedrijfsservices, naar een omgeving met op cloud gebaseerde diensten . In 2010 werd meer dan 90% van de gegevens op lokale servers bewaard. In 2020 was de publieke cloud-opslag al ongeveer 30% van dit aandeel.
Als de cloud één potentiële zwakte heeft, dan zijn het cloudaanbieders die grote, gecentraliseerde entiteiten zijn. Dit is geen probleem als je vestiging zich in de buurt van het datacenter of een extern filiaal van een cloudaanbieder bevindt, maar het kan problemen veroorzaken als je remote in het buitenland of op een externe locatie werkt. Bovendien, als je enorme hoeveelheden gegevens verwerkt, ben je afhankelijk van jouw netwerkbandbreedte en de beschikbare middelen van de cloudaanbieder om snel te kunnen werken.
Zo ontstond de cloud edge. Een cloud edge is een gelokaliseerd datacenter, service point of presence dat bestaat uit krachtige servers en een snelle toegankelijke opslag. Cloud providers kunnen zo de belasting compenseren van applicaties maar ook vele andere actieve interacties toelaten.
Dit zorgt voor een veel betere verwerking, lage latency en een ultrasnelle gegevensoverdracht. De edge fungeert bijna als een actief caching platform voor de cloud. Edge computing neemt enorme hoeveelheden verwerkingskracht over van de infrastructuur van de cloudaanbieder en zo is de optimalisatie in het gebruik van de bandbreedte enorm.
Bovendien introduceert de edge een belangrijk voordeel naar compliance toe, wat een steeds groter wordend aandachtspunt is voor bedrijven. Veel bedrijven moeten immers gevoelige bedrijfsgegevens onshore houden, dit vaak om wettelijke redenen. Edge computing zorgt ervoor dat gegevens gelokaliseerd zijn, blijven en voldoen aan deze compliance eisen. Terwijl bedrijven toch kunnen profiteren van een optimale cloudtechnologie.
Bij het overschakelen naar een cloud of edge omgeving is het dus belangrijk om te kiezen voor de juiste oplossing op maat van jouw organisatie.
Eind vorig jaar werd er een interessante discussie op gang gebracht door het VTC (Vlaamse Toezichtscommissie). Het ging voornamelijk over waar overheidsinstellingen best hun data hosten en stockeren. “De Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens klinkt ongemeen hard in een pas gepubliceerd rapport over het gebruik van Amazon Web Services voor bepaalde overheidstoepassingen.” Intussen werden al de nodige nuances aangebracht en terecht enkele elementen weerlegt. Anderzijds zijn er wel enkele factoren om rekening mee te houden bij het implementeren van een cloudstrategie!
Een cloud-agnostische IT strategie zal je namenlijk helpen om de ROI van jouw IT infrastructuur/organisatie te optimaliseren, een superieure beveiliging te introduceren, met een hogere performantie en bovenal: je te beschermen in geval van een rampscenario.
De COVID-19 pandemie heeft deze noodzaak nog eens sterk benadrukt. Door o.a. het remote werken ontstaat er een snel toenemende vraag naar complete cloud oplossingen. Deze oplossingen moeten gebruiksvriendelijk, snel, schaalbaar en gemakkelijk te implementeren zijn. Daarnaast moet de omgeving volledig veilig zijn om ervoor te zorgen dat een lokaal probleem niet een heel netwerk kan stilleggen.
Er zijn een aantal zaken die maken dat je cloud en managed services best als strategische elementen bekijkt binnen je organisatie:
De Securitas manier van werken en de steeds grotere hoeveelheid aan gegevens die we vergaren gaan dus hand in hand met deze cloud evolutie. Blijf niet achter en ontdek onze oplossingen voor jouw bedrijf. Wil je eens sparren met een van onze cloudspecialisten?
Surf naar www.securitas-ict.be/nl/cloud/ voor meer informatie of contacteer ons.
Ook kun je meer te weten komen over onze specifieke Securitas Cloud uitwerking tijdens onze intussen 10e inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021.
Webinar: Overview ICT Technology Solutions Securitas
Onze accountmanager Peter Deweerdt neemt je mee door ons aanbod van ICT Technology oplossingen. We zoomen hierbij dieper in op onze volledig nieuwe "Security-as-a-service" oplossing. Daarnaast licht Sam Beelprez van Robovision toe hoe je met Artificiële Intelligentie op bestaande camera's kunt zorgen voor predictieve veiligheid.
Webinar: Cybercriminaliteit in tijden van Corona
De opmars van digitale tools barst uit zijn voegen. Hierdoor worden bedrijven kwetsbaarder voor cybercriminelen en stijgt de golf van cyberaanvallen. Voor de coronacrisis zagen we al aanvallen op bedrijven zoals Picanol. Sinds de coronapandemie ziet meer dan 70% van de IT-professionals een toename van bedreigingen, waarvan meer dan de helft phishing is.
Hoe kan je bedreigingen herkennen en je organisatie ertegen beschermen?
Peter De Weerdt (Securitas) en Miguel Pieters (Darktrace) geven je graag enkele concrete voorbeelden én oplossingen tijdens een korte webinar.
Data was nog nooit zo mobiel.
Hoe ga je als gemeente om met een edge-to-cloud wereld?
Innovatieve lokale besturen zetten vandaag in op slimme IoT en Smart City projecten. Alles, van straatverlichting tot afvalophaling of parkeerbeleid, wordt nu slimmer. Door sensors in de hele stad kan vandaag alles gemeten worden, en met die data kunnen we interessante dingen doen.
Maar dat levert ook enkele grote uitdagingen op. Data is nu overal in de stad, en het wordt steeds moeilijker om die data te beheren. Niet alleen omdat er meer is, maar ook omdat veel van die data nooit een datacenter zullen zien. Er wordt namelijk steeds vaker gekozen om data te verwerken daar waar de data ontstaat en gebruikt wordt: aan de edge.
Vroeger hadden lokale overheden een robuust datacenter waar alle data toestroomde en verwerkt werd. Vandaag doen steeds meer lokale besturen een beroep op clouddiensten én edge compute. Slimme verkeersoplossingen in bijvoorbeeld havengebieden of industrieterreinen draaien nu op data die daar ontstaat én daar verwerkt wordt. Het resultaat: minder latency, eenvoudiger beheer, robuuste systemen met een duidelijk doel.
Smart City projecten staan of vallen met hoe efficiënt data wordt omgezet in inzichten en in concrete maatregelen. Precies daarom is het interessant om heel lokaal outcomegericht te werken en dan vanuit het centrale datacenter de controle te behouden.
Data monetariseren?
Data is goud waard. Niet alleen voor lokale besturen, maar ook voor andere spelers. Logistieke ondernemingen, openbaar vervoer of slimme app-ontwikkelaars bouwen ook oplossingen op data. Maar, om partnerships op te zetten, moet databeschikbaarheid gegarandeerd kunnen worden en moet de security verzekerd zijn.
Ook connectiviteit speelt hier een grote rol. Data was nog nooit zo mobiel. Met steeds meer geconnecteerde toestellen, gebruikers en beheerders, stijgt ook de behoefte aan bandbreedte, snelheid én beveiliging.
Data moet beschikbaar zijn, maar daarom niet toegankelijk. Een sterk toegangsbeleid is een essentiële schakel in elk Smart City project. Door een rollengebaseerd toegangsbeleid, door device health checks en multifactor authenticatie verzekert u de veiligheid van uw data.
Als lokaal bestuur is het niet eenvoudig om door het bos de bomen te zien. IoT en Smart City projecten raken aan heel veel domeinen, en er is uitgebreide expertise nodig om het succes te verzekeren. Het belangrijkste echter, is dat er een degelijke basis ligt. Uw data- en netwerkinfrastructuur vormen de hoeksteen voor vernieuwing.
Aarzel niet om ons te contacteren met vragen, uitdagingen of projecten.
Sfeerbeelden van Securitas Digital Business 4.0
Op 12 maart vond dé inspiratiedag rond ICT en technologie plaats.
Bekijk hier een terugblik:
Darktrace nieuwe partner binnen het raamcontract
Securitas verwelkomt Darktrace als nieuwe partner binnen het raamcontract. Darktrace is dé markleider in Artificiële Intelligentie voor cyber security.
Via zijn uniek Cyber AI platform met geavanceerde algoritmes detecteert Darktrace live ongewoon gedrag en stopt het cyber-aanvallen in real-time. En dit zonder zich hiervoor te baseren op eerdere historische aanvallen.
De gebruikte real time technologie zorgt er dus voor dat mogelijke cyber-aanvallen op de radar komen nog voor ze effectief kunnen toeslaan. Het systeem covert bovendien de volledige digitale infrastructuur van een organisatie. Mede met dit nieuw partnership kan Securitas organisaties over de hele lijn (digitaal en offline) beveiligen, maar vooral vanaf nu ook real time.
Bij Darktrace merken ze ook dat door de wereldwijde toename van cyber-aanvallen, netwerkbeveiliging vandaag dé hoofdprioriteit is bij directies. Sinds de coronapandemie is deze golf van cyber-aanvallen alleen nog maar verhoogd. Mensen werken immers meer van thuis uit en via conference of video calls, waardoor bedrijven kwetsbaarder zijn voor cybercriminelen. Volgens Techzine ziet 71% van de IT-professionals een toename van bedreigingen sinds de coronapandemie, meer dan de helft van de gevallen zijn phishing.
Cyber-aanvallen zorgen meestal voor aanzienlijke operationele, financiële en reputatiekosten. In 2019 werden de totale kosten van een malware-aanval op een bedrijf geschat op 2,4 miljoen euro. En met een GDPR-inbreuk die tot 4% van de jaarlijkse omzet leidt, kan dit aantal nog veel hoger zijn.
Vele security tools zijn van nature echter reactief. Ze vertrouwen op menselijke teams om regels te schrijven op basis van historische cyber-aanvallen om zo bedreigingen tegen te gaan. Maar het cyber-aanvallen evolueren voortdurend en worden steeds “slimmer”. Bovendien hebben vele IT-teams slechts beperkte tijd en middelen, waardoor deze aanpak helaas minder effectief is. Organisaties blijven in vele gevallen dus blootgesteld aan aanvallen.
Darktrace hanteert daarentegen een proactieve benadering van beveiliging: met behulp van bewezen artificiële intelligentie ontwikkelt het specifieke real time ‘patterns of life’ in de volledige digitale omgeving. Op deze manier detecteert het real time én onderschept en reageert het systeem automatisch en autonoom afwijkingen.
Met deze samenwerking wil Securitas zich verder versterken om het gehele end-to-end aanbod rond security services uit te breiden.
Meer weten over Darktrace?
Provincie Oost-Vlaanderen kiest voor 2Grips
De hele Corona situatie maakt nog maar eens duidelijk dat een degelijke en gesynchroniseerde alignering en samenwerking tussen departementen en diensten cruciaal is. Zeker nu waar er nood is aan optimale coördinatie, zoals bij Provincie Oost Vlaanderen.
De ICT dienst van Provincie Oost-Vlaanderen heeft als doel om andere diensten zoveel mogelijk te ondersteunen zodat zij hun werk optimaal kunnen doen. Samen met 2Grips brachten ze met behulp van een service management tool deze dienstverlening naar een hoger niveau. Dit deden ze op een efficiënte manier via het raamcontract.
"Vroeger waren IT'ers meer multidisciplinair, vandaag is er geen enkele IT'er die nog alles kan of kent. De complexiteit op de markt is zodanig verhoogd dat iedereen zijn eigen specialiteit heeft. Je hebt een combinatie van verschillende sectoren nodig om een groter project tot een goede oplossing te brengen."
Graag meer informatie over de digitalisatiemogelijkheden voor uw organisatie?
Tech Jam Webinar Series April 2020 | Life Sciences
Dell Technologies
Veeam Availability Suite V10: Faster. Stronger. Smarter.
Organizations large and small have many differences, but one thing that doesn’t differ is that data is at the heart of their businesses. Protecting that data and ensuring that it’s both secure and available when needed is a common goal. Whether it’s to back up a few files, some Virtual Machines or for a full-scale environment spanning cloud, virtual and physical workloads, you expect your backup solution to work and to scale to meet your largest, most complex environment scenarios, regardless of location, workload or application. Veeam is honored to be the trusted partner for more than 375,000 companies around the world for protecting their most precious asset.
Being prepared for what’s next, and where your ever-changing IT environment takes you is what Veeam strives to do. We’re constantly seeking ways to innovate and improve your experience and have pioneered many novel and unique capabilities that improve your data protection experience when and where you need it the most. We’ve built our reputation based on our maniacal focus around ensuring our solutions are simple, flexible, reliable, and just work for modern environments of all sizes.
Today, we’re ushering in the next generation of backup for what's next, including data protection capabilities that increase availability, portability, and extensibility for your data with NEW Veeam Availability Suite v10. Version 10 packs in over 150 new capabilities and improvements that will enable you to backup and recover your critical workloads, whether cloud, virtual or physical, regardless of location.
Veeam Availability Suite v10 hosts several key features including:
With these latest updates, Veeam continues to extend its lead in the data protection market. We continue to focus on delivering innovation that still meets our principles of delivering solutions that are simple, flexible and reliable, so you can meet your business needs, make smarter, more informed decisions, and not have to spend time and resources on ensuring your backup solution is keeping up with your business needs. And with the recent simplifications to our portable Veeam Universal License, we ensure you can protect your workloads more effectively than ever, regardless of location.
2020 is starting off with a bang, and there are many more innovations to come that will continue to deliver availability and data protection for environments of all sizes. Watch the live announcement to learn more about how Veeam helps you to achieve your data protection needs, at scale, better than ever!
Webcast: De gouden driehoek na de coronacrisis: mensen, digitalisatie en data
De coronacrisis heeft de wereld razendsnel veranderd. Voor een heel aantal organisaties blijkt het niet evident om medewerkers optimaal te laten verderwerken en een veilige manier te vinden om te communiceren met klanten. Dat heeft te maken met de digitalisatie van processen, de beschikbaarheid van de nodige data en de totale govenance errond.
Maar belangrijk is dat uw organisatie blijft draaien in deze uitzonderlijke periode! Voor elk van deze uitdagingen bestaan beproefde technologische oplossingen.
Joz Van Neygen geeft u graag enkele oplossingen mee die hij al presenteerde tijdens Securitas’ Digital Business 4.0. Hij neemt volgende vier uitdagingen onder de loep in een webcast:
Regelmatig landt deze Securitas update in uw mailbox. Met gegarandeerd relevante informatie!
Uitschrijven kan uiteraard op elk moment