The future ain’t what it used to be
Als er 1 kenmerkende evolutie is geweest, dan is het wel de cloud. Ondernemingen en consumenten hebben altijd al gegevens en software lokaal opgeslagen op desktop-harde schijven of gedistribueerd naar servers bij hen ter plaatse. En dan was daar de cloud! Naarmate de datasets complexer werden en snellere netwerkverbindingen de snelle overdracht van gegevens via het internet mogelijk maakten, werden off-premise opslag en webgebaseerde softwareprogramma's steeds couranter.
Zo ontstond Cloud-gebaseerde opslag. Niet alleen biedt het een gemakkelijk geschaalde datacapaciteit, maar is het mogelijk om vanop afstand en flexibeler toegang te krijgen tot een groot aantal servers en applicaties of andere toestellen (IOT devices bv).
Cloud-technologie is in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk geëvolueerd waarbij er een shift is van de traditionele in-house IT-bedrijfsservices, naar een omgeving met op cloud gebaseerde diensten . In 2010 werd meer dan 90% van de gegevens op lokale servers bewaard. In 2020 was de publieke cloud-opslag al ongeveer 30% van dit aandeel.
Als de cloud één potentiële zwakte heeft, dan zijn het cloudaanbieders die grote, gecentraliseerde entiteiten zijn. Dit is geen probleem als je vestiging zich in de buurt van het datacenter of een extern filiaal van een cloudaanbieder bevindt, maar het kan problemen veroorzaken als je remote in het buitenland of op een externe locatie werkt. Bovendien, als je enorme hoeveelheden gegevens verwerkt, ben je afhankelijk van jouw netwerkbandbreedte en de beschikbare middelen van de cloudaanbieder om snel te kunnen werken.
Zo ontstond de cloud edge. Een cloud edge is een gelokaliseerd datacenter, service point of presence dat bestaat uit krachtige servers en een snelle toegankelijke opslag. Cloud providers kunnen zo de belasting compenseren van applicaties maar ook vele andere actieve interacties toelaten.
Dit zorgt voor een veel betere verwerking, lage latency en een ultrasnelle gegevensoverdracht. De edge fungeert bijna als een actief caching platform voor de cloud. Edge computing neemt enorme hoeveelheden verwerkingskracht over van de infrastructuur van de cloudaanbieder en zo is de optimalisatie in het gebruik van de bandbreedte enorm.
Bovendien introduceert de edge een belangrijk voordeel naar compliance toe, wat een steeds groter wordend aandachtspunt is voor bedrijven. Veel bedrijven moeten immers gevoelige bedrijfsgegevens onshore houden, dit vaak om wettelijke redenen. Edge computing zorgt ervoor dat gegevens gelokaliseerd zijn, blijven en voldoen aan deze compliance eisen. Terwijl bedrijven toch kunnen profiteren van een optimale cloudtechnologie.
Bij het overschakelen naar een cloud of edge omgeving is het dus belangrijk om te kiezen voor de juiste oplossing op maat van jouw organisatie.
Eind vorig jaar werd er een interessante discussie op gang gebracht door het VTC (Vlaamse Toezichtscommissie). Het ging voornamelijk over waar overheidsinstellingen best hun data hosten en stockeren. “De Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens klinkt ongemeen hard in een pas gepubliceerd rapport over het gebruik van Amazon Web Services voor bepaalde overheidstoepassingen.” Intussen werden al de nodige nuances aangebracht en terecht enkele elementen weerlegt. Anderzijds zijn er wel enkele factoren om rekening mee te houden bij het implementeren van een cloudstrategie!
Een cloud-agnostische IT strategie zal je namenlijk helpen om de ROI van jouw IT infrastructuur/organisatie te optimaliseren, een superieure beveiliging te introduceren, met een hogere performantie en bovenal: je te beschermen in geval van een rampscenario.
De COVID-19 pandemie heeft deze noodzaak nog eens sterk benadrukt. Door o.a. het remote werken ontstaat er een snel toenemende vraag naar complete cloud oplossingen. Deze oplossingen moeten gebruiksvriendelijk, snel, schaalbaar en gemakkelijk te implementeren zijn. Daarnaast moet de omgeving volledig veilig zijn om ervoor te zorgen dat een lokaal probleem niet een heel netwerk kan stilleggen.
Er zijn een aantal zaken die maken dat je cloud en managed services best als strategische elementen bekijkt binnen je organisatie:
De Securitas manier van werken en de steeds grotere hoeveelheid aan gegevens die we vergaren gaan dus hand in hand met deze cloud evolutie. Blijf niet achter en ontdek onze oplossingen voor jouw bedrijf. Wil je eens sparren met een van onze cloudspecialisten?
Surf naar www.securitas-ict.be/nl/cloud/ voor meer informatie of contacteer ons.
Ook kun je meer te weten komen over onze specifieke Securitas Cloud uitwerking tijdens onze intussen 10e inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021.
Opinie: De groene consument, zelfs tegen wil en dank
Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde jaarlijks kan voorzien, opgebruikt hebben, viel dit jaar op 29 juli. De komende maanden leven we dus op krediet. En dat is geen goed nieuws. We gebruiken onze grondstoffen in veel sneller tempo dan de aarde ze kan produceren. Vermits we maar één planeet aarde hebben en de bevolking in de komende decennia spectaculair zal toenemen, zijn de vooruitzichten somber.
En toch ben ik eerder hoopvol. Want ik zie ook positieve elementen in deze berichten: de trend lijkt te keren. Overshoot Day viel vorig jaar ook op 29 juli, we zijn er dus niet op achteruit gegaan.
Tegelijk weet ik welke inspanningen bedrijven leveren om hun producten te verduurzamen. Zelfs als de consument absoluut niet zou meewillen – en dat is gelukkig maar een kleine minderheid – dan nog worden ze stapje voor stapje duurzaam. Gewoon, omdat de producten die ze kopen, steeds minder natuurlijke grondstoffen en energie nodig hebben.
Agoria, de werkgeversorganisatie van de technologiebedrijven, ondervroeg onlangs 100 van hun leden over duurzaamheid. 90% van de respondenten draagt bij tot milieu- en klimaatdoelen. Ze nemen concrete maatregelen door de CO2-voetafdruk te verminderen. En door aan duurzame productinnovatie te doen. Bijna de helft wil dat de volgende regering steviger inzet op circulaire economie en hernieuwbare energie. Hoopvol toch?
De hefboom van de schaalvoordelen is in deze problematiek echt niet te onderschatten. Kijk bijvoorbeeld naar Dell Technologies, het technologiebedrijf waarin ikzelf actief ben. Dat won 1 miljoen ton gebruikte elektronica terug via recyclingprogramma’s sinds 2013. Het hergebruikte ook zo’n 45.000 ton gerecycleerde plastics in nieuwe producten, reduceerde het energieverbruik van de productportfolio met 64% en drong het waterverbruik in het productieproces terug met ruim 4,5 miljoen kubieke meter. Wil je diezelfde resultaten behalen via initiatieven van individuele burgers, dan is er heel veel sensibilisering en overtuiging nodig. Bedrijven en burgers samen, halen veel snellere en betere resultaten.
Want laat me dit heel duidelijk stellen: we zullen iedereen nodig hebben: bedrijven, overheden en burgers, om de klimaat- en sociale doelen te halen en vanaf 2050 op een zero emissie balans uit te komen. En ook de alomtegenwoordige technologie zal een cruciale rol spelen. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat er in 65% van de Sustainable Development Goals, dat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 lanceerde, een positieve correlatie is tussen toegang tot en gebruik van technologie enerzijds, en het behalen van die doelstellingen anderzijds. Ik heb het dan niet enkel over klimaat en milieu maar ook over gezondheidszorg en onderwijs,bijvoorbeeld.
Momenteel hebben we in België, maar ook wereldwijd, wel een probleem om de juiste talenten te matchen met de openstaande vacatures. Dat heeft te maken met de wijzigende jobmarkt. De wereldbevolking groeit snel aan maar ook de jobmarkt ondergaat grote veranderingen. Het Wereld Economisch Forum gaat er in zijn meest recente ‘Future of Jobs’ rapport vanuit dat er in 2022 zo’n 133 miljoen nieuwe jobrollen op de arbeidsmarkt zullen bijkomen.
Gebrek aan voldoende talent op de arbeidsmarkt, wordt gezien als 1 van de 3 grootste risico’s die wereldwijd op organisaties afkomen. Nu al geeft zo’n 45% van de werkgevers aan dat ze het moeilijk hebben om medewerkers met de juiste talenten te vinden op de arbeidsmarkt. Dat heeft ook zijn impact op klimaat en duurzaamheid, aangezien technologie van doorslaggevend belang zal zijn om de klimaatdoelstellingen te halen.
Maar vermits er voldoende mensen zijn, en de wereldbevolking in de komende decennia alleen maar toeneemt, geloof ik er sterk in dat er meer dan voldoende getalenteerde individuen rondlopen die deze nieuwe jobs kunnen invullen en daarmee van deze wereld een duurzamer plaats kunnen maken.
Alleen moeten bedrijven dan wel voluit de kaart van de diversiteit en de opleidingen trekken. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ga als werkgever ook eens kijken bij minder voor de hand liggende bevolkingsgroepen. Zet trainingsprogramma’s op voor lagere schoolkinderen uit kansarme groepen. En ook in afgelegen gebieden in Afrika en Azië zijn er kansen.
Dell Technologies bouwde bijvoorbeeld de Solar Learning Labs. Dit zijn volledig autonome mobiele scholen in zeecontainers. Ze zijn voorzien van vooruitstrevende technologie en zonnepanelen.
Last but not least. School bestaande medewerkers zonder technische achtergrond om tot ‘techies’. En ga partnerschappen aan met andere organisaties om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Nee, ik ben niet moedeloos maar net hoopvol, wanneer ik zie welke mogelijkheden er zijn om de huidige problemen aan te pakken. Alle stukjes liggen op tafel, we moeten gewoon starten en de puzzel maken.
Opinie geschreven door Pascale Van Damme, Vice President en General Manager van Dell Technologies Belux. En voorzitter van het Agoria ICT Committee
Elke organisatie heeft momenteel te kampen met de dreiging van security breaches.
Elke organisatie heeft in deze tijd te kampen met de dreiging van security breaches. Helaas hebben nog niet veel organisaties de nodige maatregelen genomen om te voorkomen dat cybercriminelen bedrijfsschade kunnen aanrichten. Dit tot groot jolijt van cyberdieven, die hiervan gretig profiteren.
De cijfers
Sinds 2013 werden meer dan 14 Miljoen data gegevens verloren of gestolen. Slechts 4% waren zogenaamde “secure breaches”, waarbij de gestolen data zelf geëncrypteerd waren en dus onbruikbaar door de cybercriminelen. Verrassend is dat maar liefst 86% van de datalekken wereldwijd in 2017 plaatsvonden in Noord-Amerika. Grofweg kunnen we stellen dat er dagelijks zo’n kleine 6,5 Miljoen data records in gevaar worden gebracht. In 42% van de gevallen gaat het hier om effectieve aanvallen door cybercrimelen; de andere lekken werden veroorzaakt door systeemfouten en onveilige transacties door eigen medewerkers.
Het financieel plaatje
Wanneer een hacker de beveiligingsmaatregelen van uw organisatie omzeilt en zichzelf toegang verschaft tot uw data en systemen, is de kans groot dat dit u heel wat geld zal kosten. Wanneer uw organisatie buiten werking valt, kost u dat gegarandeerd omzet. De gemiddelde kost van een datalek is bovendien de laatste 15 jaar met meer dan 6,4% toegenomen. Hiernaast schaadt dit ook de reputatie van uw organisatie, wat u heel wat klanten kan kosten.
Bekijk hier een interessante infographic over de 15 grootste datalekken in de laatste 15 jaar.
Wilt u ook op de hoogte blijven van andere trends in technologie en ICT? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Uw veiligheid in de schaduw: de gevaren van Shadow IT voor uw organisatie
Vandaag de dag hebben heel wat organisaties moeite met de snel veranderende technologie. Er steken onverwachte en soms onvermijdelijke problemen de kop op zonder dat hier een oplossing voor bestaat. Medewerkers gaan dan op eigen houtje op zoek naar externe software of diensten die hier wel soelaas kunnen bieden. Goed toch, hoor ik u al zeggen? Wel, niet helemaal.
Wat is Shadow IT?
Shadow IT, ook wel eens aangeduid als 'Schaduw IT’, staat voor alle soft- en hardware die buiten het beheer en management van de IT-afdeling van uw organisatie valt. Met andere woorden, alle IT die binnen uw organisatie niet officieel werd goedgekeurd en meestal met afdelingsgebonden aankoopbudgetten werd aangekocht. Dit gebeurt wanneer medewerkers of bepaalde afdelingen binnen uw organisatie eigen ICT-middelen en -gelden gaan inzetten zonder dat de ICT-afdeling hier weet van heeft of goedkeuring hiervoor gegeven heeft.
Een gekend voorbeeld hiervan is het gebruik van verschillende cloudplatformen zoals Dropbox, WeTransfer of Google Drive. Vaak werken verschillende afdelingen (marketing, operations, HR…) ook nog eens met verschillende cloud providers om bestanden met elkaar te delen, wat alleen een nog maar groter risico stelt voor uw organisatie.
De gevaren van Shadow IT
Door deze potentiële verscheidenheid aan individueel aangekochte IT-pakketten heeft uw ICT-afdeling totaal geen overzicht meer over de verschillende systemen die binnen uw organisatie aanwezig zijn.
De afdelingen accepteren vaak te ondoordacht de algemene voorwaarden van deze softwaresystemen en zijn niet steeds bewust van de mogelijke gevaren voor de IT-veiligheid van uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan opslag van vertrouwelijke data of privacy. Maar eveneens het lekken van data, op een ongecontroleerde manier, buiten de organisatie is hiermee een enorm risico. Het is dan ook geen overbodige luxe om op zoek te gaan naar een partner die uw IT-afdeling de nodige ondersteuning kan bieden.
Samen met onze partners Check Point Software Technologies Ltd en HPE-Aruba kan Securitas uw organisatie zeker helpen.
Lees hier meer over wat ze voor u kunnen doen.
The #1 in Hyperconverged Infrastructure Adopting Latest PowerEdge Servers
One way that organizations are transforming their business is through hyperconverged infrastructure (HCI). The agility, scalability and flexibility HCI delivers continues to drive customer adoption, with the industry growing close to 50% since this time last year. And once again, thanks to our fantastic customers, Dell EMC is #1 in HCI system sales with 32% share.[1]
What makes the Dell EMC HCI portfolio so powerful? One big reason is that our portfolio is built on Dell EMC PowerEdge servers. That’s right, the #1 hyperconverged systems portfolio is powered by the #1 server portfolio, and, together, we offer industry-leading solutions, built on architecture optimized for HCI workloads, that deliver the latest and greatest technology.
Source: DellEMC
Robots van VUB krijgen drie miljoen euro om zichzelf te leren repareren
Drie miljoen euro aan Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots.
De Vrije Universiteit Brussel krijgt, samen met partneruniversiteiten uit Cambridge, Parijs en Zwitserland, drie miljoen euro aan Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots.
Brubotics, het roboticacentrum van de VUB, heeft de leiding over een Europees onderzoeksproject naar zogenaamde 'zachte' robots. Die nieuwe generatie robots wordt gemaakt met meer flexibele materialen. Zo kunnen ze handiger omgaan met fragiele voorwerpen dan hun harde metalen collega's, en worden ze ook veiliger voor de mensen die ermee werken. Maar omdat ze zacht zijn, worden ze ook kwetsbaarder voor barsten en scheuren.
Reparaties kosten veel tijd en geld, en daarom werkt Brubotics samen met onderzoekers van de University of Cambridge, L'École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la ville de Paris (ESPCI-Paris) en de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) aan technologieën waarmee de robots zichzelf kunnen herstellen. Het consortium sloeg daarvoor de handen in elkaar met de Nederlandse polymeerproducent SupraPolix.
Bron: Datanews
Circulaire economie in IT: tijd voor actie
Sinds 1970 is het grondstoffenverbruik in de wereld maar liefst verdrievoudigd. Tegen 2050 kan dat nog eens verdubbelen. Maatregelen om over te schakelen naar een circulaire economie dringen zich dan ook op.
Wat is circulaire economie?
Circulaire economie is het oudste concept op aarde: in de natuur gaat niets verloren en alles heeft zijn doel. Het is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.
E-waste rijst uit de pan
De toenemende digitalisering en industrialisatie heeft geleid tot een ware explosie van e-waste of elektronisch afval. Meer nog, het is zelfs de grootst groeiende afvalberg ter wereld en dat eist een tol van onze planeet. De groeiende innovatie in IT maakt een circulaire economie dan ook onvermijdelijk.
Met het VITO-raamcontract heeft Securitas zich aangesloten bij de Green Deal Circulair Aankopen van Vlaanderen Circulair. Close the Gap en Worldloop zijn intussen verantwoordelijk voor het ontzorgen van al ons afgeschreven ICT-materiaal.
Meer dan gewoon “groen”
De voordelen om als organisatie over te schakelen naar een circulaire economie gaan veel verder dan enkel ecologie. Het geeft eveneens een economisch voordeel; denk maar aan substantiële grondstofbesparingen, economische groei, groei in werkgelegenheid en meer ruimte voor innovatie. Ten slotte gaan beleidsmakers langzaam maar zeker verder dan enkel recycleren. Een economisch model dat eveneens waarde hecht aan herstellen, hergebruiken en recyclen wordt meer en meer aangemoedigd. Organisaties die deze initiatieven zonder meer langs zich neerleggen worden dan ook al snel scheef bekeken.
Hoe ver staat u binnen uw organisatie? “The Circular Economy” eBook van Hewlett Packard Enterprise buigt zich over de vele interessante aspecten van de circulaire economie en hoe we samen de uitdaging kunnen aangaan voor een betere ecologische en economische toekomst.
Huawei kondigt eigen besturingssysteem aan
Huawei heeft zijn nieuwe besturingssysteem aangekondigd. Het krijgt de naam HarmonyOS mee en moet een alternatief vormen voor Android.
Op zijn ontwikkelaarsconferentie in China heeft Huawei zijn nieuwe besturingssysteem, HarmonyOS, voorgesteld. Het mobiele besturingssysteem moet werken voor verschillende platformen, waaronder mobiele telefoons, wearables, laptops en televisies. Huawei zal het systeem openbron maken, en - opvallend - het zal bestaande Android-apps ondersteunen.
Het besturingssysteem, dat tot nu toe onder de codenaam HongMeng door het leven ging, werd eerst gelanceerd op smart tv's, en het zou volgend jaar ook worden uitgerold in wearables, zoals een smartwatch en laptops. "We wilden een OS dat alle scenario's ondersteunt, en dat over een breed gamma van toestellen en platformen kan gebruikt worden, met lage latency en een stevige security," aldus Richard Yu, CEO van Huawei's Consumer Business Group, in een persbericht.
Bron: Datanews
Opinie: 'Open source is meer dan een stukje code in Python of R'
- Stef Schampaert (Country Manager Belgium & Luxemburg bij Red Hat)
Véronique Van Vlasselaer liet zich in een opiniestuk kritisch uit over bedrijven die overschakelen naar R of Python zonder over de implicaties na te denken. Stef Schampaert van Red Hat reageert: 'Er bestaat ook nog zoiets als entreprise open source. Daarmee kunnen bedrijven vol vertrouwen aan de slag, en dat gebeurt in de praktijk steeds vaker'.
Of we ons niet aangevallen voelden door dat opiniestuk van Véronique Van Vlasselaer in Data News van afgelopen vrijdag, werd me de voorbije dagen geregeld gevraagd. "Ik zou niet weten waarom," antwoordde ik telkens. "Dat artikel benadrukt namelijk net de toegevoegde waarde van een bedrijf als Red Hat."
Creativiteit en innovatie
Voor een deel ben ik het zelfs eens met de auteur. Een product is namelijk bijlange nog niet "af" als je klaar bent met coderen. Er komt nog heel wat meer bij kijken, en dat zijn stappen die de doorsnee ontwikkelaar zelf zelden voor zijn of haar rekening neemt of kan nemen. Maar wat de auteur van het opiniestuk jammer genoeg nalaat, is een onderscheid maken tussen community open source en Enterprise open source, en dat is in deze discussie nochtans heel belangrijk.
LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL
Securitas zal alvast aanwezig zijn op het volgende Red Hat forum op 8 oktober 2019. U toch ook?
Bron: Datanews
Opinie: Zo problematisch is het tekort aan IT’ers
Onlangs peilden we binnen de publieke sector naar evoluties en trends op vlak van ICT. Het opmerkelijkste inzicht: 86% van de ondervraagde organisaties geeft aan een tekort te hebben aan IT’ers.
Meer budget, minder medewerkers
Ondanks het feit dat ICT-departementen opvallend meer middelen ter beschikking hebben dan vorig jaar en er een betere alignering is met het beleid, blijkt 86% van de organisaties onvoldoende ICT-medewerkers te hebben. Dat is een stijging van maar liefst 16% in vergelijking met vorig jaar.
De tijd van in-house skills voorbij
De nood aan profielen met de juiste vaardigheden, expertise en competenties wordt alsmaar groter. Dit zorgt ervoor dat het vandaag de dag niet langer realistisch is om alle ICT-kennis onder één dak te hebben. Enerzijds heeft dit te maken met de razendsnelle technische evolutie; elke dag komen er nieuwe technieken bij. Het is haast onmogelijk om deze bij te benen en gespecialiseerd te zijn in alle domeinen. Anderzijds worden de eisen en verwachtingen van eindklant steeds groter. Klanten willen snel en uiterst persoonlijk geholpen worden en dit liefst op elk moment van de dag. Dit legt enorm veel druk op ICT-departementen, zowel van buiten- als van binnenuit.
Nood aan nieuwe samenwerkingsvormen
Organisaties, waaronder ook overheden, dienen een shift te maken in hun denken en te evolueren naar een cocreatiemodel. Door nieuwe samenwerkingsvormen en partnerships aan te gaan, is het niet langer nodig om alle kennis in-house onder te brengen.
Een voorbeeld hiervan is zogenaamde ‘managed services’, waarbij bepaalde processen extern geleid worden door een expert met alle kennis binnen een bepaald domein. Dit verhoogt de efficiëntie binnen uw organisatie en is bovendien erg kostenefficiënt.
Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over managed services? Neem contact op met onze ICT-experts, zij helpen u graag verder.
Regelmatig landt deze Securitas update in uw mailbox. Met gegarandeerd relevante informatie!
Uitschrijven kan uiteraard op elk moment